New BEIC

Milan
2022

The New European Library of Information and Culture is conceived as a harmonious extension of the surrounding park, both at ground level and in height. The gradual decrease in the size of the slabs as one ascends to the roof creates a visual and functional continuity with the outdoor public space.

Accessibility is a focal point of the design: the public can enter the building not only from the ground floor, but also from the upper floors through exterior stair ramps and elevators for the disabled. This makes the library a three-dimensional extension of public space, inviting the city to interact with the building on multiple levels. The green terraces, which extend both horizontally and vertically, serve as a natural connection to the park's tree canopies, integrating the building into the landscape in a respectful way.

The building's organic forms evoke the natural environment and allow a smooth transition between interior and exterior, creating a dynamic visual sequence. Inside, the layout of spaces follows an organic approach, dividing the functional program without clear barriers, promoting continuity and interaction.

The architecture responds to the scale of neighboring buildings, occupying the lot in a balanced way. The main entrances are strategically placed near the entrances to the Porta Vittoria Railway Link, creating new public spaces and meeting points. To the south, the building forms a small square that responds to Via Ferruccio Busoni, enriching the interaction with the urban fabric.

The building section is characterized by staggered slabs that not only create a visual rhythm, but also serve a practical function: protecting the interior from excessive sunlight and heat, thanks to roof overhangs and, in some cases, vertical brise-soleils, which provide natural shading.

SANAA - architecture
Transsolar - sustainability

 

Related projects

Milan /
2020 - ongoing
Milan /
2021 - ongoing